Endometriose te lijf

Het woord endometriose komt van het woord endometrium, het baarmoeder-slijmvlies dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit. Echter, in het geval van endometriose komt dit endometrium ook voor buiten de baarmoeder. Bijvoorbeeld op de eierstokken, de eileiders, het buikvlies, de blaas en/of de darmen.

De oorzaak is nog onbekend maar er zijn wel verschillende theorieën. Het zou een auto­immuunaandoening zijn met als gevolg ontstekingen en ook hormonen, mn oestrogeen, spelen een grote rol. (onderzoek?)

Symptomen van endometriose kunnen pijn bij de menstruatie zijn maar ook chronische bekkenpijn, pijn bij het vrijen en een verminderde vruchtbaarheid.

Wereldwijd heeft 10-30 % van de vrouwen vanaf de vruchtbare leeftijd hiermee te maken

Onderzoek: Oorzaken van subfertiliteit en onvruchtbaarheid https://www.institutobernabeu.com/nl/oorzaken-van-subfertiliteit-en-onvruchtbaarheid/

Resultaten van wetenschappelijk onderzoek van TCG behandeling bij endometriose: Het zwangerschapspercentage bij patiënten met TCG-behandeling was veel hoger (80,0%) dan bij patiënten met conventionele medische behandeling (26,7%).

Onderzoek: Keine Pille/Operation bei Endometriose: Wirkungen der TCM https://www.praxis-doson.de/post/endometriose-die-wirkung-der-tcm-behandlung-laut-aktuellen-wissenschaftlichen-studien

Na chirurgisch ingrijpen, het weghalen van het overtollige baarmoederslijmvlies, is de kans op herhaling binnen 5 jaar helaas 85 % (onderzoek?)

Ook wordt er met reguliere medicijnen behandeld, veelal hormonen, maar deze geven vaak vervelende bijwerkingen, zoals opvliegers , acne en gewichtstoename.

“Stop telling women their suffering is normal”……een zin in een artikel in de Guardian link: https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/oct/24/stop-telling-women-their-suffering-is-normal-pain-should-be-treated

Er is de laatste tijd gelukkig in toenemende mate meer belangstelling voor deze aandoening. Ook speciale endometriose klinieken zijn opgezet

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze is pijn altijd een teken dat de energie niet goed stroomt maar stagneert. Belangrijk is dat energie vrij kan stromen in het lichaam.

Vrouwen met (pijn)klachten ten gevolge van endometriose kunnen uitstekend geholpen worden met acupunctuur, Chinese kruiden, leefstijl- en voedingsadviezen.

Belangrijk is om al vroeg (puberteit) te onderkennen dat er menstruatie gerelateerde pijnklachten zijn, bijv bij PMS, het pre menstrueel syndroom, om erger te voorkomen.

TCM kan er voor zorgen dat menstruaties minder pijnlijk verlopen en bloedingen minder heftig zijn.

Deel dit verhaal, kies je platform >